Leave Your Message

Њујорк најавува 265 милиони долари за инфраструктурни проекти за вода

2024-08-29

Датум: 26/08/2024 UTC/GMT -5.00

1.png

Гувернерката Кети Хочул го објави одборот на директори на корпорацијата за еколошки капацитети на државата Њујорк (EFC)одобри 265 милиони долари финансиска помош за проекти за подобрување на инфраструктурата на водата низ државата. Одобрението на Одборот го овластува општинскиот пристап до евтино финансирање и грантови за да добијат лопати во земјата за критични инфраструктурни проекти за вода и канализација. Од финансирањето на проектот одобрено денес, 30 милиони американски долари грантови од федералниот двопартиски Закон за инфраструктура (БИЛ) ќе им помогнат на 30 заедници низ државата да ги пополнат линиите за услуги во системите за вода за пиење, што е витален прв чекор за започнување проекти за замена и заштита на јавното здравје.

„Подобрувањето на нашата водна инфраструктура е од суштинско значење за изградба на безбедни и здрави заедници во Њујорк“, рече гувернерот Хочул. „Оваа финансиска помош ја прави разликата во можноста да обезбедиме безбедна вода за пиење за жителите на Њујорк, да ги заштитиме нашите природни ресурси и да обезбедиме дека проектите се успешни и достапни“.

Одборот одобри грантови и финансирање на локалните власти од БИЛ, наДржавни револвинг фондови за чиста вода и вода за пиење(CWSRF и DWSRF), и веќе објавени грантови во рамките на програмата за подобрување на инфраструктурата на водата (WIIA). Искористувањето на финансирањето на БИЛ со инвестициите на државата ќе продолжи да ги овластува локалните заедници да направат критични подобрувања на системот за да го заштитат јавното здравје, да ја заштитат животната средина, да ја зајакнат климатската подготвеност на заедниците и да промовираат економски развој. Финансирањето на БИЛ за водоводна и канализациона инфраструктура го администрира ЕФЦ преку Државните револвинг фондови.

Претседателката и извршен директор на Environmental Facilities Corporation, Морин А. системи за отпадни води. Денешната објава за 265 милиони американски долари за инфраструктурни проекти за вода обезбедува критично финансирање за општините кои вршат надградба за да се справат со водечките сервисни линии и други закани за чистата вода и јавното здравје“.

Привремениот комесар за заштита на животната средина на Њу Јорк Стејт департментот за заштита на животната средина, Шон Махар, рече: „Инвестицијата на државата од повеќе од 265 милиони американски долари објавена денеска ќе им обезбеди на локалните општини ресурсите што им се потребни за дизајнирање и спроведување на основните подобрувања на водната инфраструктура низ целата држава. Ги поздравувам одржливите, генерациски инвестиции на гувернерот Хочул за подобрување на водената инфраструктура на државата Њујорк и тековната помош на ЕФЦ за малите и обесправените заедници за да помогне во решавањето на историските нееднаквости, дополнително да го заштити јавното здравје, да има корист за животната средина и да ги зајакне локалните економии.

Комесарот за здравство д-р Џејмс Мекдоналд рече: „Пристапот до чиста, безбедна вода за пиење е од фундаментално значење за заштита на јавното здравје. Инвестицијата на гувернерот Хочул во намалувањето на водечките сервисни линии во системите за вода за пиење во заедницата и надградбата на старите системи за отпадна вода е огромен чекор кон намалување на ризиците за јавното здравје денес и во иднина“.