Leave Your Message

E patipatia e Ofisa o le Itumalo o San Diego Mekisiko le Suatiaina o le eleele o Fale Togafitiga Suavai Lafoai

2024-04-17 11:26:17

SAN DIEGO - Ua talepe e Mekisiko le eleele i luga o se suiga ua leva ona faatalitali mo se fale faʻaleagaina o vai otaota i Baja Kalefonia lea na fai mai le au ofisa o le a faʻaitiitia ai le lafoaia o lapisi na faʻaleagaina ai le matafaga o San Diego ma Tijuana.

O le faaletonu ma le tuai o San Antonio de los Buenos togafitiga togafitiga i Punta Bandera, e tusa ma le ono maila i saute o le tuaoi, o se tasi lea o puna sili ona tele o vai filogia i le itulagi. O aso uma, e tu'uina atu e le fale le faitau miliona o kalone o le tele o otaota leaga i totonu o le sami e masani ona o'o atu i matafaga pito i saute o San Diego County.

I se sauniga o le suatiaina o le eleele i le Aso Tofi ma le Imperial Beach Mayor Paloma Aguirre ma le US Ambassador Ken Salazar, o le Baja California Gov. Marina del Pilar Ávila Olmeda na fai mai o le faalauiloaina o le poloketi na faailogaina ai se mea taua tele i le faamutaina o le filogia o tuaoi ina ua le manuia taumafaiga i lalo o pulega talu ai. Na ia tauto e faia le poloketi i luga ole laiga i lenei tausaga.

“O le folafolaga e faapea o le aso mulimuli o Setema, o le a galue ai lenei fale mo togafitiga,” o le tala lea a Ávila Olmeda. “Leai se toe tapunia matafaga.”

Mo Aguirre, o le amataga o le poloketi fou a Mekisiko e pei o le Imperial Beach ma nuu lata ane e tasi le laasaga e latalata atu i le mauaina o vai mama.

"Ou te manatu o le faʻaleleia o Punta Bandera o se tasi lea o faʻaleleia tele matou te manaʻomia ma o le mea lea ua leva ona matou fautuaina," o lana tala lea. “E ese le manaia o le mafaufau e faapea, o le taimi lava e aveesea ai lenei puna o le filogia, o le a mafai ona toe tatalaina o tatou matafaga i le taimi o le tau mafanafana ma masina matutu.”

O le a totogi e Mekisiko le $33-miliona le poloketi, lea o le a aofia ai le faʻafefe o aloalo tuai ua le mafai ona togafitia lelei le suavai leaga. O se laau fou o le a iai se alavai fa'ama'i fa'ama'i e fa'atūina i ni vaega tuto'atasi se tolu ma le 656-futu le pa'u o le sami. E 18 miliona kalone e mafai ona maua i le aso.

O le poloketi o se tasi lea o le tele o taimi pupuu ma umi na tauto Mekisiko ma le US e faia i lalo o se maliliega e taʻua o Minute 328.

Mo galuega pu'upu'u, o le a fa'aagaga e Mekisiko le $144 miliona e totogi ai le fale fou mo togafitiga, fa'atasi ai ma le fa'aleleia o paipa ma pamu. Ma o le a faʻaaogaina e le US le $ 300 miliona na faʻamautu e taʻitaʻi o le fono i le faaiuga o le 2019 e faʻaleleia ma faʻalautele ai le Fale Togafitiga Faʻavaomalo a South Bay i San Ysidro, lea e fai ma tua o le lapisi a Tijuana.

O tupe e le'i fa'aaluina i le itu a Amerika e le lava, peita'i, e fa'amae'a ai le fa'alautelega ona o le tolopoina o le tausiga ua na'o le leaga i taimi o timuga mamafa. E sili atu le faʻatupeina o le a manaʻomia mo poloketi umi, lea e aofia ai le fausiaina o se falemaʻi togafitiga i San Diego e faʻafefe mai le faiga faʻafefe o loʻo i ai i le Vaitafe o Tijuana.

O sui filifilia e fai ma sui o le itulagi o San Diego o loʻo augani atu mo se faʻatupega faaopoopo e faʻamaeʻa ai galuega i le US. I le tausaga na teʻa nei, na talosaga ai Peresitene Biden i le Konekeresi e tuʻuina atu le $ 310 miliona e faʻaleleia ai le faʻafitauli o le lapisi.

E lei tupu lena mea.

I ni itula a’o lumana’i ai le suatiaina o le eleele, na tula’i ai loa le afioga i le ali’i faipule ia Scott Peters i le fola o le maota o sui, ma talosagaina le fa’aaofia o lea vaega tupe i so’o se maliliega o lo o lumana’i nei.

"E tatau ona tatou maasiasi ona o Mekisiko o loʻo gaoioi ma le faanatinati nai lo i tatou," o lana tala lea. “O le tele o lo tatou tuai i le taulimaina o le filogia o tuaoi, o le sili atu foi lea o le taugata ma faigata o le a toe faaleleia i le lumanai.”

O le vaega a Amerika o le International Boundary and Water Commission, o loʻo faʻatautaia le fale gaosi i South Bay, o loʻo talosagaina ni talosaga mo le mamanu ma le fausiaina o le toe faʻaleleia ma le faʻalauteleina o galuega. I le Aso Lua, na lipotia ai e le au ofisa e sili atu i le 30 konekarate mai le tusa ma le 19 kamupani na asiasi i le nofoaga ma faʻaalia le fiafia i le tauofoga. O le fausiaina ua fuafua e amata i totonu o le tausaga e tasi talu ona tuuina atu le konekarate.

I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻataʻitaʻiina e le IBWC se paipa fou faʻapipiʻi na suia ai le paipa na malepe i Tijuana i le 2022, ma mafua ai ona masaa otaota i luga o le tuaoi e ui atu i le Vaitafe o Tijuana ma i totonu o le sami. Na maua talu ai nei e le auvaa ni liki fou i le paipa fou ma o loʻo toe faʻaleleia, e tusa ai ma le IBWC.

E ui ina fa'aleleia galuega tetele i le vaitau o le 1990 ma taumafaiga fou i itu uma e lua o le tuaoi o lo'o fa'agasolo, o fale otaota o Tijuana e le'i o gatasi ma lona fa'atupulaia o tagata. O nu'u matitiva o lo'o tumau pea le le feso'ota'i atu i le alavai a le taulaga.